Leidse Geschiedenis in een drankje.
Goeie Mie Gin is gemaakt met negen biologische botanicals.  Jeneverbes, de basis van alle gins, geeft het drankje de lichtblauwe kleur. Vlierbes en vlierbloesem zijn tegenwoordig populair in tonics.  In de tijd van Goeie Mie werd dit, hoewel ongekookt licht giftig, gebruikt in drankjes en medicijnen. In de gin zorgt dit voor de bijzondere en bloemige smaak. De kruiden zorgen voor een stevige bite, appel en citrus voor de frisse afdronk.
Een gevaarlijk lekker drankje.
Bedenkster en stuwende kracht achter Goeie Mie Gin is de leidse onderneemster en Leids gemeenteraadslid Josine Heijnen.


HET VERHAAL VAN GOEIE MIE 
Maria Catharina Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie en de Leidse Gifmengster, was een Nederlandse seriemoordenares die in het Guinness Book of Records staat vermeld als de grootste gifmengster aller tijden.  Ze deed dit omdat ze uit was op hun verzekerings- en begrafenisfondsen en erfenissen.
Zij werd in 1839 in Leiden geboren, en groeide op in armoede. Omdat zij voor ouderen en zieken in haar buurt bij de Groenesteeg in Leiden zorgde, kreeg ze de bijnaam 'Goeie Mie'. Zij sloot , vaak in het geheim, levensverzekeringen en begrafenisfondsen af op de levens van degenen die zij onder haar 'hoede' had.
Vevolgens vergiftigde Goeie Mie haar patienten om o.a. de premies op te strijken.
Zo vergiftigde zij in drie jaar tijd meer dan honderd van haar buurtgenoten van wie er zevenentwintig overleden, maar werd verdacht van het doden van meer dan negentig personen door vergiftiging.
Aanvankelijk ging het om individuele buurtbewoners, later roeide ze omwille van de erfenissen hele gezinnen uit, inclusief kleine kinderen, met behulp van arsenicumpoeder dat ze als middel tegen wandluis kocht. Ook haar eigen familie bleef niet gespaard.
Haar praktijken kwamen in december 1883 aan het licht , toen Mie probeerde het gezin van haar schoonzus Frankhuizen en een buurmeisje in één keer uit de weg te ruimen. Echter overleden niet alle beoogde slachtoffers, en één had achteraf geklaagd dat de gortepap die ze hadden gegeten vies had gesmaakt.
Een onderbuurvrouw had Goeie Mie betrapt toen zij het huis van haar schoonzus was binnengedrongen.
Toen drie leden van het gezin Frankhuizen tegelijkertijd overleden, ontstond argwaan. Heel- en verloskundige J.L.A. Desertine, belast met de lijkschouwing, deed op 14 december aangifte bij de politie, waarna een onderzoek werd ingesteld door inspecteurs Rinze Pronk en Ernst Henri Grefe. Een dag later, op 15 december, werd Mie Swanenburg die inmiddels de bijnaam 'de Leidse Gifmengster' had gekregen, gearresteerd.
In totaal heeft zij dankzij haar moordpraktijken naar schatting twee- à drieduizend gulden verdiend, hetgeen een enorm bedrag was in die tijd.
Maria Swanenburg werd op 1 mei 1885 veroordeeld tot levenslange tuchthuisstraf. 
Op 11 april 1915 overleed Goeie Mie in de vrouwengevangenis in Gorinchem.


Alc.      :  40.0 %  
Inh.      : 70cl


NIX18  & Verkoop  
Voor dit artikel is legitimatie verplicht .
Wij verkopen alcohol uitsluitend aan meerderjarigen. Verkoop van dit product gaat in samenwerking met de webshop op goeiemiegin.com.


Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren

GOEIE MIE GIN 700ML

  • Model: GOEIE MIE GIN 700ML
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • € 32,50 (incl.BTW)